Siirry suoraan sisältöön

Hanke

Voimaa elokuvasta -hanke yhdistää maahanmuuttajataustaiset ja nuoret työttömät yhteisöllisiin elokuvaklubeihin katsomaan yhdessä valittuja elokuvia ja keskustelemaan tulevaisuudesta.
Elokuvanäytäntöjen jälkeen elokuvan teemoista ja tarinoista keskustellaan fasilitoidusti yhdessä yleisön ja toiminnanohjaajien kanssa. Yhteinen elokuvakokemus ja fasilitoitu keskustelu luotsaavat maahanmuuttajia ja nuoria työttömiä sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen ja kahdensuuntaiseen kotoutumiseen.

KEVÄT 2019 – ELOKUVAKLUBIEN JUURRUTTAMINEN

Maahanmuuttajataustaiset koodariopiskelijat ja elokuva Integrifyssa

Voimaa elokuvasta -hankkeen kevään 2019 elokuvaklubit olivat kaksi kertaa vierailulla koodauskoulutusta maahanmuuttajataustaisille tarjoavassa Integrifyssa. Joukko Integrifyn koulutettavia kokoontui opiskelupäivänsä päätteeksi ensimmäiselle elokuvaklubille 21.2. katsomaan dokumenttiohjaaja Iiris Härmän uunituoretta Outouden laakso (eng. Who Made You?) dokumenttielokuvaa. Härmä saapui kertomaan elokuvan taustoista ja kuulemaan mitä ajatuksia tekoälyelokuva koodarikoulutettavissa herätti.
Voit lukea blogikirjoituksen elokuvaklubi-illan tunnelmista täällä.
Toisella elokuvaklubilla 25.4. esitettiin Taru Mäkeän Varasto -elokuva (2011) ja kesksuteltiin muun muassa työn merkityksestä, moraalista ja työllistymisestä itseä kiinnostavalle alalle.

Ohjelmointikoulutusta ja kotoutumista maahanmuuttajille tarjoava start-up -yritys Intergrify oli yksi Voimaa elokuvasta -hankkeen kevään 2019 yhteistyökumppaneista. Integrify kouluttaa maahanmuuttajista koodareita ja ­integroi heitä samalla suomalaiseen ­työelämään. Integrify ei ole vain oppilaitos vaan myös tärkeä ja kannustava yhteisö kotoutumisvaiheessa oleville ihmisille. Yhteisvoimin järjestetty elokuvaklubi tavoitti juurikin Voimaa elokuvasta -hankkeen toisen pääkohderyhmistä eli kotoutumisvaiheessa olevat maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Yhteistyön kautta opiskelijoille tarjoutui mahdollisuus uudenlaiseen yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen elokuvien ja fasilitoitujen keskustelun avulla.

Helsingin NMKY Y-Care ja oman kulttuuri-identiteetin havaitseminen

Voimaa elokuvasta kevään 2019 toinen elokuvaklubi järjestettiin Helsingin NMKY:n kotoisissa tiloissa 26.2. Kaisaniemessä. Monikulttuurisista taustoista tuleva yleisö kokoontui Iiris Härmän Elää ja palaa -dokumenttielokuvan äärelle keskustelemaan elämän suurista kysymyksistä sekä nauttimaan yhteisöllisyydestä ja elokuvaelämyksestä. Elokuvaklubilla vieraili myös kolmen kulttuurin kasvatti ja kokemusasiantuntja Päivi Kuusela.

NMKY eli Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys on nuorisotyön uranuurtaja, jonka toiminnan historia ulottuu aina vuoteen 1889 saakka. Helsingin NMKY:n toiminnan piirissä on viikoittain lähes 4500 lasta, nuorta ja aikuista, jotka kohtaavat erilaisten toimintamuotojen, kuten kerhojen, liikunnan, musiikin, tapahtumien, kurssien ja leirien parissa. Kuten Voimaa elokuvasta -elokuvaklubitoimintakin myös NMKY pyrkii toiminnassaan osallisuuden, yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden lisäämiseen.

Voimaa elokuvasta -elokuvaklubi järjestettiin yhteistyössä Helsingin NMKY:n osallisuuden palvelukokonaisuuden eli Y-caren kanssa. Y-care vahvistaa erityisesti hyvinvointia, toiminnallista osallisuutta ja yhteisöön kuulumisen tunnetta. Se tarjoaa palveluita nuorille ja nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tukea oman polkunsa etsimisessä, arjenhallinnassa ja koulutukseen tai työelämään hakeutumisessa. Voimaa elokuvasta -klubilla esitetty rohkaiseva Elää ja palaa -dokumenttielokuva sopi teemaltaan oivallisesti Y-Caren toiminnan tavoitteisiin

Voimaannuttava elokuvaklubi Vapaakaupungin Olohuoneessa

Kevään kolmas, yleisölle avoin elokuvaklubi järjestettiin maaliskuussa Vapaakaupungin Olohuoneessa kauppakeskus REDIssä Kalasatamassa. Illan elokuvana nähtiin Tonislav Hristovin ohjaama dokumenttielokuva Sinkkuelämän säännöt (2007). Fasilitaattorimme Tuomas Tirkkosen blogikirjoituksen voit lukea täällä.

Vapaakaupungin Olohuone on omaehtoiselle toiminnalle, yhdessä tekemiselle, taiteelle, kulttuurille ja ennen kaikkea ihmisille luotu tila Kalasataman kauppakeskus REDIssä. Kaikille avoimessa kaupunkikulttuurin keitaassa voi nauttia yhdessä olemisesta ja erilaisista ihmisten kohtaamisista olohuonemaisessa hengessä. Lähes 600 neliön tilassa erilaisten tapahtumien järjestäminen on kaikille mahdollista, kunhan tapahtumat ovat ilmaisia, avoimia ja Vapaakaupungin arvomaailmaan sopivia. Voimaa elokuvasta -elokuvaklubin järjestäminen Vapaakaupungissa tavoitti ensimmäistä kertaa laajempaa kohdeyleisöä. Yhteisöllinen ja voimaannuttava elokuvaklubi ja sen jälkeen käyty fasilotoitu keskustelu istuivat hyvin olohuonemaiseen tunnelmaan.

SYKSY 2018 – ELOKUVAKLUBITOIMINNAN PILOTOINTIVAIHEEN TAPAHTUMAT

Ohjaamo Helsinki – elokuvaklubien pilotointi

Voimaa Elokuvasta – elokuvaklubit lähtivät käyntiin Helsingin Kampin Ohjaamossa. Kaiken kaikkiaan seitsemän elokuvaklubia syksyn 2018 aikana isännöinyt Ohjaamo toimi hankkeen pilotoinnin “kotipesänä”. Pitkä syksy hioi elokuvaklubi-tiimiämme tiiviisti yhteen ja kehitimme yhdessä elokuvaklubikonseptia pilotoinnin edetessä. Fasilitaattorina syksyn elokuvaklubeissa toimi Pirre Toikkanen.

Kohtaus ry. – lämmintunnelmainen ilta nuorten kanssa

Tonislav Hristovin Sinkkuelämän säännöt oli illan elokuvana, kun Voimaa elokuvasta -elokuvaklubi vieraili lämminhenkisessä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn keskittyvässä Kohtaus ry:n salakahvilassa Helsingin Vallilassa.

Sitran ERÄTAUKO dialogiseen malliin pohjautuva fasilitointi

ERÄTAUKO dialoginen fasilitointi sopi erityisen hyvin elokuvaklubien keskustelujen kuljettamiseen ja kohderyhmiemme tasa-arvoisuuden alleviivaamiseen.

Esittäytyminen TE-toimiston Hanketorilla

Ohjaamon ja Nuorisopalvelujen järjestämällä hanketorilla Voimaa elokuvasta – yhteisöllinen elokuvaklubi esittäytyi muille maahanmuuttaja ja nuorisohankkeille Helsingissä 30.10.2018. Tällä tapasimme Helsingin NMKY:n Y-caren sekä Kurvi-hankkeen ihanat ihmiset.

Refugee Film Festival – Vieraana voimaannuttavana elokuvaklubina 

18.10.2018 elokuvaklubi järjestettiin yhteistyössä Refugee Film Festivalin kanssa ja elokuvana nähtiin Fakiiri, joka juuttui vaatekaappiin (2018). Elokuva oli komedia, mutta fasilitoidussa keskustelijassa yleisölle ja osallistujille heräsi ajatuksia siitä, että miten asiat ovat todellisia ja käsinkosketeltavia, vaikka ne ovat esitetty elokuvassa humoristisesti. Keskustelun aikana puhuttiin rakkaudesta, turvapaikanhakemisesta ja pakolaisuudesta.

Metropolia ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelijat mukaan!

Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituottajaopiskelijat osallistuivat elokuvaklubipilotoinnin tuotantotiimin. Mahtava nuorten tuottajien tehotiimi pystytti klubit Ohjaamon henkilökunnan kanssa käden käänteessä.

Elokuvaklubikonsepti ja Co-creating workshops

Kesäkuussa 2018 Voimaa Elokuvasta – hanketta kehitettiin asiantuntijatyötyhmässä Arabiassa. Työryhmässä elokuvaklubikonseptia ja ohjelmistosuunnittelua kehittämässä olivat yliopettaja Katri Halonen, lehtori Päivi Rahmel, lehtori Johanna Wartio, Ohjaamo Helsingin koordinaattori Hanna Karhu, fasilitaattori Pirre Toikkanen, dokumentaristi Anna Korhonen, elokuvatuottaja Pekka Krook ja DocPoint elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Ulla Bergström.

Mukana Eurooppa-päivässä toukokuussa 2018

Eurooppa-päivää vietetään Euroopassa 9. toukokuuta. Vuoden 2018 Eurooppa-päivänä Voimaa elokuvasta – hanke esittäytyi hankkeena ensimmäistä kertaa yleisölle Metropolia Ammattikorkeakoulun hankkeiden esittelytilaisuudessa.